Enola Holmes review

Enola Holmes 

Η νεαρή ηρωίδα της ταινίας, ονόματι Enola Holmes (Millie Bobby Brown), γρήγορα μας εξηγεί τι σημαίνει το όνομά της. Όταν το διαβάσει κανείς ανάποδα, δηλαδή από τα δεξιά στα αριστερά, σχηματίζει τη λέξη “μονή” (alone), ωστόσο η Enola είχε πάντα στο πλευρό της την μητέρα της (Helena Bonham Carter) που την μεγάλωσε με πολλή αγάπη και φρόντισε προσωπικά για την διαπαιδαγώγησή της. Αυτό όμως θα αλλάξει, όταν στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Enola θα μείνει μόνη. Η μητέρα της θα εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω της μόνο ένα δώρο για την κόρη της και καμία εξήγηση. Αυτή η εξαφάνιση, που θα κάνει τα αδέρφια της, Sherlock (Henry Cavill) και Mycroft (Sam Claflin), να την επισκεφθούν μετά από πολλά χρόνια, θα βάλει την Enola σε νέες περιπέτειες.

Η έντονη, ριζοσπαστική για την εποχή προσωπικότητα της Enola -πολυδιαβασμένη, εκπαιδευμένη μεταξύ άλλων στο σκάκι, τη χημεία, την ξιφασκία, ακόμα και το ζίου ζίτσου- γρήγορα θα έρθει σε σύγκρουση με τον συντηρητισμό του μεγαλύτερου αδερφού της Mycroft, ο οποίος κρίνει πως η αδερφή του δεν έχει τους τρόπους που θα έπρεπε να έχει μία κυρία της εποχής για να μπορέσει να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Η Enola γρήγορα θα του απαντήσει πως δεν θέλει να παντρευτεί και ότι μια τέτοια ζωή δεν είναι για εκείνη, ενώ ο Mycroft θα της ανακοινώσει πως θα την στείλει οικότροφο σε σχολείο για νεαρές κυρίες. Τότε η Enola θα βρει στοιχεία στο δώρο που άφησε πίσω η μητέρα της και με αποφασιστικότητα, θα ξεγλιστρήσει από τα αδέρφια για να αναζητήσει τη μητέρα τους και να αποφύγει τις περιοριστικές επιταγές του αδερφού της.

Η γεμάτη σπιρτάδα και ζωηράδα Enola θυμίζει περισσότερο ένα σύγχρονο κορίτσι πάρα ένα κορίτσι του 19ου αιώνα και η ταινία πολύ γρήγορα εισάγει ζητήματα σχετικά με τη γυναικεία ανεξαρτησία κι αυτοβουλία, και γενικότερα τον φεμινισμό. Έτσι, το “Enola Holmes” αποτελεί τελικά περισσότερο μια ιστορία ενηλικίωσης και αυτογνωσίας -μέσα σε έναΝ κόσμο που προσπαθεί να επιβληθεί στην πρωταγωνίστρια με τις κοινωνικές του νόρμες- πάρα μια ιστορία μυστηρίου. Ακόμα κι όταν στο δρόμο της Enola θα βρεθεί ο νεαρός λόρδος Tewksbury (Louis Partridge), που έχοντας φύγει από το σπίτι του διώκεται από έναν δολοφόνο, η ταινία θα εστιάσει περισσότερο στο πώς η εμφάνιση του συμπαθέστατου λόρδου θα επηρεάσει ή όχι τους στόχους και τις επιλογές της πρωταγωνίστριας, παρά στην επίλυση του μυστηρίου και στην αποκάλυψη του προσώπου που θέλει τον λόρδο νεκρό.

Αυτή η ιστορία λοιπόν, διαφέρει από τις υπόλοιπες που φέρουν το όνομα Holmes και σίγουρα δεν θα κεντρίσει το ενδιαφέρον, ούτε θα εξάψει την περιέργεια των θεατών με τις υποθέσεις μυστηρίου της. Παραμένει ωστόσο, ευχάριστη και διασκεδαστική, διαπραγματευόμενη σημαντικά και ακόμα επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα. Μεγάλου ατού της ταινίας αποτελεί και η Millie Bobby Brown, που καταφέρνει να αποδώσει με μεγάλη ευστοχία και ζωντάνια τη δραστήρια κι ευφυής Enola, και να αναπτύξει με το κοινό μια σχέση αμεσότητας και οικειότητας. Η σχέση αυτή ενισχύεται κι από τη σκηνοθετική επιλογή του Harry Bradbeer (Fleabag) να βάζει την πρωταγωνίστριά του να απευθύνεται άμεσα στο κοινό και να αναγνωρίζει την ύπαρξη της κάμερας, παίζοντας μαζί της, για παράδειγμα κλείνοντας το μάτι στους θεατές πριν την εκτέλεση μια έξυπνης κίνησης. Ωστόσο, ενώ αυτή η σκηνοθετική επιλογή χαρίζει αμεσότητα και κάποιες φορές χιουμοριστική διάθεση, επειδή οι προθέσεις και τα συναισθήματα της πρωταγωνίστριας είναι έτσι και αλλιώς ευδιάκριτα στο κοινό, υπάρχουν φορές που καταλήγει επαναλαμβανόμενη και λίγο άχαρη.

Παρακάτω μπορείς να δεις το trailer και να πάρεις μια ματιά από την ταινία:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια