Hercules review

 Hercules

«Με τι μέτρο μετράμε έναν ήρωα»; Αυτό είναι το ερώτημα πάνω στο οποίο συγκροτήθηκε η 35η ταινία κινουμένων σχεδίων των στούντιο της Walt Disney  και πάνω στην οποία δούλεψε η ομάδα των animators του Disney για να παρουσιάσουν έναν σύγχρονο Ηρακλή. Ο Tom Finan  και οι John Musker και Ron Clements , διαστρεβλώνοντας κατά πολύ τον Ελληνικό μύθο του Ηρακλή ώστε να εξυπηρετεί άριστα το έργο τους συνέβαλαν στην παρουσίαση ενός φιλμ κινουμένων σχεδίων που ενισχύει την παιδιάστικη περιέργεια.

Ο θερμοκέφαλος Άδης κλέβει το μωρό-Ηρακλή από τους γονείς του, δηλαδή από τον Δια και την Ήρα για να μην τον εμποδίσει στα μελλοντικά του σχέδια καταστροφής του Δία. Τα σχέδια αυτά όμως αποτυχαίνουν στην πορεία καθώς ο νεαρός πια Ηρακλής με την βοήθεια του δασκάλου του Φιλοκτήτη του επονομαζόμενου Φιλ και του αλόγου του Πήγασου, προσπαθεί να σώσει τους θεούς του Ολύμπου από τους Τιτάνες και τον Άδη. Αποτέλεσμα, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα: ήρωας δεν είναι αυτός που έχει φυσική δύναμη αλλά αυτός που έχει δύναμη στην καρδιά.

Στη δομή του σεναρίου παρεμβάλλεται και η ιστορία αγάπης του Ηρακλή και της Μεγκ (Μεγάρα) που φωτίζει από μια άλλη πλευρά την ιστορία του Finan και αποτελεί αναγκαία επιλογή για την ολοκλήρωση της πλοκής.

Θετικό στοιχείο της ταινίας είναι η μουσική επένδυση της, με συνθέτη τον γνωστό για την συμβολή του στον τομέα των κινουμένων σχεδίων Alan Menken και στιχουργό τον David Zippel, η οποία αναγνωρίζει και σέβεται τη μουσική παιδεία των θεατών, όλων των ηλικιών. Οι Belinda Carlisle και Bouzone που ερμηνεύουν τα τραγούδια επιβεβαιώνουν και τονίζουν την αξία των τραγουδιών, τραγουδιών.

Ανάμεσα στα θετικά σημεία του φιλμ μπορεί να αναφερθεί και το χιούμορ των ηρώων που υπογραμμίζει διακριτικά τον χαρακτήρα τους και δημιουργούν συνειρμούς στο ενήλικο κοινό που μπορούν να καταλήξουν σε αρκετά χαμόγελα. 

Η κατάλληλη επιλογή ηθοποιών στους αντίστοιχους ρόλους δίνει την ευχέρεια να μιλάμε για μια προσπάθεια αρκετά προσεγμένη ως προς αυτό τον τομέα και στην αρχική μορφή της ταινίας αλλά και στην μεταγλωττισμένη.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον και ιδιαίτερο στοιχείο της ταινίας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Μούσες αφηγούνται την ιστορία. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να υπερπηδήσει τη δυσκολία της οπτικής αφήγησης σε πρώτο πρόσωπο χρησιμοποιώντας το τραγούδι των θεοτήτων της τέχνης.

Ο "Ηρακλής" είναι ένα κινούμενο σχέδιο που στηρίζεται περισσότερο στις κωμικές στιγμές που διογκώνουν τα γεγονότα και ελκύουν την προσοχή και των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών. Προσπαθεί επίσης να προσεγγίσει την έννοια της πίστης στη ψυχική δύναμη και το επιτυγχάνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. 

Παρακάτω μπορείς να δεις το trailer και να πάρεις μια ματιά από την ταινία:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια